Stockholm satsar på små utsläppsfria lätta elfordon - ännu ett steg mot Miljözon 3 och nollutsläpp

Små lätta fordon blir en allt viktigare del i stadens transporter med fördelar som framkomlighet och flexibilitet. Men det innebär också att dessa fordon måste bli utsläpps- och bullerfria. Nu satsar Stockholm på en demonstration för hållbara mikrotransporter genom projektet STOLT - Stockholm Local Transition* - som demonstrerar lösningar för en utsläppsfri innerstad 2030. 

“Vi ser en stor potential i staden för ett skifte från stora fossildrivna fordon till små elektrifierade. Det ger en trevligare stadsmiljö med minskad trängsel, lägre utsläpp och nära noll buller. Därför satsar vi på ett nytt demonstrationsprojekt som startar nu direkt”, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd på Stockholm Stad.

Små elfordon står för en växande del av leveranser och transporter i staden, men elektrifieringen av dessa fordon innebär andra utmaningar än för tex bilar. Det finns inte publika laddare för dessa fordon och med de mindre batterierna som dessa fordon har krävs tätare laddning. 

Därför används en ny lösning med batteribyte - battery swap - som gör att man på ett smidigt och säkert sätt byter ett urladdat batteri mot ett laddat på 10 sekunder. Detta sker i stationer som finns i alla stadsdelar i Stockholm City. Lösning kommer från Stockholms-bolaget GoCimo som bygger upp en infrastruktur med stationer för battery swap i staden som idag används för elmopeder.

Unikt är att ännu ett fordon, EVIG från Clean Motion, kommer att utvecklas och testas med denna battery swap-teknik. Detta möjliggör att ett fordon som klarar mer last och större transporter kan använda samma infrastruktur och batterier som elmopederna. 

”EVIG är redan ett av de mest energieffektiva elfordonen på marknaden, och med battery swap tar vi ytterligare ett steg mot att göra urbana transporter ännu mer effektiva.” säger William Collings, CTO på Clean Motion. 

“EVIG är designad för anpassningsbarhet, och vi ser stor potential i att utveckla EVIG med fullt stöd för batteribyte. Tekniken kring modulära batterisystem har mognat avsevärt, och ekosystemet för ladd- och bytesinfrastruktur vuxit snabbt. Att ha små ellastfordon i denna infrastruktur är ett viktigt steg mot generalisering och breddat nyttjande av infrastrukturen.

"Vi strävar ständigt efter att göra vår leveransflotta mer hållbar och effektiv," säger Daniel Gustafsson Raba, operativ chef på foodora. "Att arbeta med flera typer av elfordon som delar samma batterilösning ger oss en tydlig fördel i det dagliga arbetet – både ur ett logistiskt och miljömässigt perspektiv."

Nya digitala lösningar för att lösa säkerhet och parkering på andra ställen än stadens markytor kommer också att demonstreras för att främja den levande staden. 

“Nu har vi haft infrastrukturen med battery swap-stationerna på plats i över ett år och ser att det fungerar väldigt bra, så vi vill verkligen ta nästa steg mot att bredda utbudet så att fler transporter kan göras med små elfordon.”, säger Mattias Tingvall VD på GoCimo.

Stadens målsättning gäller alla trafikslag och de små forden är de som växer snabbast i antal, de kör också mycket per dag och är därför centrala i omställningen. Det finns utmaningar och därför är just demonstrationer med innovativa systemlösningar viktiga.

Detta initiativ är en del av Stockholms strategi för att skapa en mer hållbar, levande och attraktiv stadsmiljö. Genom elektrifierade och tysta transporter minskas trängseln, luftföroreningarna och bullernivåerna – samtidigt som transporteffektiviteten maximeras.

*) Projektet STOLT är en del av Stockholm Stads satsning på att demonstrera lösningar för en utsläppsfri innerstad 2030 med finansiering från Viable Cities/Vinnova.

Föregående
Föregående

GoCimo and the city of Stockholm pilots new cargo vehicle with battery swap

Nästa
Nästa

GoCimo lanseras i Malmö